Byty celkom: 26 923 inzerátov

Je lepsie si na sumu 10 000 € zobraz hypoteku alebo uver?


Dobry den, je lepsie si na sumu 10 000 € zobraz hypoteku alebo uver? Ak budem chciet hypoteku/uver spaltit predcasne, splati sa cela suma, ako keby som ju cerpal cely cas (cize nie iba to co by chyba do 10 000)?
  Dobrý deň, na túto otázku asi nie je jednoznačná odpoveď. Pokiaľ viete, že sa úveru chcete zbaviť v krátkej dobe, tak je podľa môjho názoru výhodnejšie zobrať si spotrebný úver. Podľa zákona môže byť poplatok za predčasné splatenie spotrebného úveru max. 1% z predčasne splácanej sumy. Ak by ste teda splatili aj celý úver naraz, poplatok za predčasné splatenie by bol 100 €. Nevýhodou je, že spotrebný úver môže byť poskytnutý max. na 10 rokov a sú na nich vysoké úroky. Ak nemáte istotou, že úver splatíte v krátkej budúcnosti, tak by som Vám skôr odporučil úver zabezpečený nehnuteľnosťou/hypotéku. V tomto prípade by ste mali úrokovú sadzbu približne 3 krát menšiu ako pri spotrebnom úvere. Úver si však môžete natiahnuť až na 30 rokov a mali by ste tým nižšie mesačné splátky. Ak by ste však chceli hypotéku splatiť predčasne a bez poplatku, tak by to šlo iba k výročiu fixácie. Mimo obdobia fixácie sa poplatky za predčasné splatenie pohybujú na úrovni od 2-10% z predčasne splácanej istiny. Pri predčasnom splatení akéhokoľvek úveru banke zaplatíte iba aktuálny zostatok úveru a prípadný poplatok. Žiadne úroky navyše platiť nebudete.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.