Byty celkom: 26 886 inzerátov

Ako dlho trvá vybavenie hypotéky?


Dobrý deň. Plánujem kúpu bytu a budem musieť požiadať o hypotéku. Budem asi kupovať starší byt. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky odkedy si vyberiem byt, ktorý chcem kúpiť? Majitelia asi nebudú chcieť dlho čakať a ja tiež nechcem platiť zálohu skôr, ako budeme vedieť, že mi banka peniaze požičia. Ďakujem za odpoveď. Roman 
  Dobrý deň Roman, vybavenie hypotéky štandardne trvá asi 2 týždne. Môžu sa však vyskytnúť rôzne faktory, ktoré túto lehotu predĺžia. Napr. ak by ste boli SZČO a daňovému úradu by trvalo 30 dní, kým Vám vydajú potvrdenie o podaní daňového priznania... V súčasnosti je možnosť mať istotu získania hypotéky aj pred tým, než budete mať vybratú konkrétnu nehnuteľnosť. Viacero bánk Vám vie vypracovať tzv. hypotekárny certifikát, alebo dekrét a pod. Na základe tohto potvrdenia budete vedieť presne, na aký maximálny úver máte pri Vašich aktuálnych príjmoch nárok, akú by ste mali úrokovú sadzbu a mesačnú splátku. Tento certifikát, alebo dekrét však neposkytujú všetky banky. Dá sa oň požiadať kedykoľvek a určite Vám to odporúčam. Je lepšie mať istotu, že získate úver pred tým než zaplatíte rezervačný poplatok alebo zálohu 2-3 tis. €. Tento certifikát síce neposkytujú všetky banky, ale v podstate platí, že keď Vám jedna banka vystaví certifikát, tak úver by ste mali bez problémov získať aj v ostatných bankách (neplatí to žiaľ v každom prípade).
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.