Byty celkom: 26 882 inzerátov

Koniec obdobia fixácie úveru, ako postupovať?


Dobrý deň. Končí mi obdobie fixácie úveru po prvých 3 rokoch. Rád by som sa opýtal, či má zmysel obehať banky a zistiť, či mi vedia ponúknuť lepšie podmienky ako súčasná banka. Koľko asi môžem ušetriť. Je to asi náročné na administratívu a preto chcem vedieť, či sa mi to oplatí.Ďakujem pekne.Jozef M.        
  Dobrý deň Jozef, výhodnosť zmeny banky závisí predovšetkým od výšky úveru, ktorý momentálne máte. Ak máte úver napr. 20 tis. € na 25 rokov, tak rozdiel v úrokovej sadzbe 1% spraví na mesačnej splátke cca 10 € mesačne. Počítajme to len na jedno obdobie fixácie – 3 roky. Počas týchto troch rokov na splátkach ušetríte 360 €. Poplatok za zmenu záložného práva na katastri je 66 €. Predčasné splatenie k výročiu fixácie je síce bez poplatku, ale niektoré banky majú spôsob ako klientovi pri tomto kroku zaúčtovať poplatok okolo 100 €. Celkovo ste teda ušetrili za 3 roky cca 200 €. Je teda otázne, či sa to oplatí. Iná situácia nastane ak máte úver napr. 70 tis. € a úrokovú sadzbu sa podarí znížiť o 1% (čo pri súčasných ponukách vo väčšine prípadov nie je problém). Poplatky za zmenu sú rovnaké ako v predchádzajúcom prípade – cca 160 € (môže to byť aj iba 66 € na katastri, všetko závisí od toho, v ktorej banke máte momentálne úver). Úspora na mesačnej splátke bude pri danej výške úveru cca 37 €. Spolu za 3 roky je to 1 332 €. To, či sa to oplatí konkrétne Vám teda závisí od toho, v akej banke máte momentálne úver, aký je zostatok úveru a akú máte aktuálne úrokovú sadzbu. 
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.