Byty celkom: 26 936 inzerátov

Chyba pracovníčky banky


Dobrý deň chcela by som sa poradiť. V decembri 2012 sme brali Hypotekárny úver pre mladých z nemenovanej banky. Keďže sme to potrebovali na výstavbu rodinného domu, tak nám ručili domom moji rodičia. Rodičia ručia domom aj bratovi, tak nám vyšla výška len 35 tis. eur, tento úver nám zamestnankyňa banky urobila ako hypot. úver pre mladých, po vzájomnej dohode nám urobila 15 tis. eur na obyčajnú pôžičku na bývanie (spolu sme potrebovali 50tis). Týchto 15 tis. sme mali po skolavdovaní domu refinancovať ako pôžičku pre mladých. No k tomu už nedošlo z dôvodu, že sa to nedá. Pričom zamestnankyňa nás pri podpise zmluvy uistila, že to bude možné. Zdá sa to ako jednoduchá vec, ale momentálne sme v situácii, že s tým refinancovaním sme počítali, pretože máme nižšiu splátku na 5 rokov. Chceli sme ešte aj doberať pôžičku, keďže v dnešnej dobe nie je nič lacné.Môj názor je že zam estnankyňa urobila chybu, či už pre svoju nevedomosť, alebo vysoké plány v banke. Chcem to riešiť s riaditeľom pobočky. Myslíte si, že to bude mať význam??? Ďakujem Vám veľmi pekne za radu.
  Dobrý deň, určite túto situáciu odporúčam riešiť s riaditeľom pobočky, prípadne sa sťažovať, kde sa len dá. Je to jediný spôsob, ako zabrániť, aby takéto situácie nastávali aj v budúcnosti. Takúto skúsenosť žiaľ nemáte len Vy, ale mnoho ďalších ľudí na Slovensku. Nepočítal by som však s tým, že Vám riaditeľ pobočky nejako pomôže. To, čo Vám poradili v banke je totiž v rozpore so zákonom – vysvetlím nižšie. Predpokladám, že úver 15 tis. € je poskytnutý ako spotrebný úver nezabezpečený nehnuteľnosťou s úrokovou sadzbou okolo 12% p.a. Je to veľmi nevýhodný úver. Ak ste zakladali rodičovský dom, tak túto situáciu môžete vyriešiť tak, že na existujúcej hypotéke zmeníte predmet zabezpečenia. Tzn. že presuniete záložné právo z rodičovského domu na Váš nový dom. Toto sa dá urobiť aj keď ešte nemáte dom dokončený. Aby ste nemuseli vrátiť štátne príspevky, tak existujúcu hypotéku si 4 roky nemôžete presunúť do inej banky. Musíte teda zostať vo Vašej súčasnej banke. Následne môžete požiadať o nový úver zabezpečený nehnuteľnosťou – Vašim novým domom a týmto úverom splatiť spotrebný úver. Tento úver si samozrejme môžete zobrať aj vyšší, ako je zostatok spotrebného úveru. Na tento úver však určite nemôžete získať štátny príspevok. Podľa zákona totiž môže jedna osoba poberať štátny príspevok len na jednu zmluvu – jeden úver. 
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.