Byty celkom: 26 949 inzerátov

Požičia banka viac ako je hodnota kupovanej nehnuteľnosti?


Dobry den, mal by som zaujem o hypoteku vo vyske cca 60 000.Chcem kupit starsi domcek,ktory by som prerobil.Moja otazka vsak znie:Ak dom by stal dajme tomu 45 000  a mne z mojho prijmu,cca 800eur v cistom, vyjde uver napriklad 60 000, mozem ostatne peniaze,ktore mi zvysia pouzit na rekonstrukciu a to aj banka skuma a ja jej to zdokladujem alebo ako to funguje? Nemam v tomto systeme jasno.Alebo mi viete poradit vyhodnejsie riesenie.Pre ulahcenie, mam 23 rokov, zmluva na neurcito..Dakujem Vam velmi pekne.
  Dobrý deň, v tomto prípade je potrebné mať na pamäti, že banka Vám nikdy neposkytne viacej peňazí ako je aktuálna hodnota založenej, resp. založených nehnuteľností. V jednoduchosti povedané, banka Vám dá maximálne 100% hodnoty založených nehnuteľností. Je veľmi málo pravdepodobné, že dom, ktorý kúpite za 45 tis. € bude mať hodnotu 60 tis. €. Ak by dom mal hodnotu vo výške kúpnej ceny, t.j. 45 tis. €, tak banka Vám bude vedieť poskytnúť max. 45 tis. €. A to bez ohľadu na to, že na základe Vášho príjmu môžete získať úver aj 60 tis. €. Je možné požiadať o úver na kúpu domu a jeho následnú rekonštrukciu. V tomto prípade by Vám banka vedela schváliť možno aj spomínaných 60 tis. €. Na začiatok by Vám ale poskytla iba 45 tis. € na kúpu domu. Zvyšné peniaze by Vám dala až vo chvíli, keď rekonštrukcia, resp. jej časť bude hotová. Najprv by ste si ju teda museli urobiť z vlastných prostriedkov a až potom by Vám banka refundovala už zaplatenú – vykonanú rekonštrukciu. Ďalšou alternatívou by bolo dočasne založiť ešte ďalšiu nehnuteľnosť. Keďže hodnota založených nehnuteľností by bola postačujúca na výšku úveru, banka by Vám poskytla aj daných 60 tis. €, Vy by ste si urobili rekonštrukciu a po nej by ste banku požiadali o zrušenie záložného práva na druhej nehnuteľnosti.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.