Byty celkom: 26 939 inzerátov

Zmena úrokovej sadzby hypotéky po skončení fixácie


Máme hypotéku a skončila nám doba fixácie, ktorú sme mali 5 rokov. V úverovej zmluve máme uvedené, že výška úrokovej sadzby sa po skončení fixácie vypočíta ako súčet BRIBOR, ktorý je momentálne na úrovni cca 0,5% p.a. a úrokového rozpätia, ktoré máme v zmluve vyčíslené na 1,43% p.a. - čiže naša úroková sadzba na ďalšie obdobie mala predstavovať cca 2% p.a.. Banka nám poslala list s tým, že nám zvyšuje úrokovú sadzbu na 4,7%. Mysleli sme si, že sa jedná o omyl, preto sme napísali reklamáciu, na ktorú nám prišla odpoveď: "Banka pristúpila k zvýšeniu úrokového rozpätia a tým aj zvýšeniu úrokovej sadzby v súlade s bodom 4.5 Zmluvy, podľa ktorého je banka oprávnená meniť úrokovú sadzbu klienta v prípade, že dôjde k zmene miery rizika klienta." Keď sme sa informovali na základe čoho sa nám zvýšila miera rizika, nikto nám to nevedel vysvetliť a ani nám nechceli posky tnúť údaje na základe, ktorých nastala zmena. So splátkou úveru sme nikdy nemeškali, mesačné príjmy sa nám zvýšili cca o 1/3 oproti obdobiu, keď sme o úver žiadali a na účte máme dlhodobo vždy viac ako 10 000 eur. Zaujímavé je, že nikto od nás nežiadal údaje na základe, ktorých by to mohol posúdiť, preto si myslíme, že banka konala v rozpore so zmluvou. Prosíme o radu na koho sa máme s týmto problémom obrátiť a či niekto nemáte podobný problém. Ešte pre úplnosť, jedná sa o Prima banku - bývalú Dexiu.
Dobrý deň, žiaľ každá banka má v pri výročí fixácie možnosť klientovi zmeniť úrokovú sadzbu na základe aktuálnej obchodnej politiky. Banka tak isto nemá žiadnu povinnosť dať Vám vysvetlenie, prečo došlo k zvýšeniu úrokovej sadzby. Je to veľmi podobné, ako pri žiadosti o úver. Ak Vám banka zamietne žiadosť o úver, nemusí Vám vôbec udať dôvod. Podľa zákona o bankách Vás banka najneskôr 2 mesiace pred výročím fixácie musí informovať o zmene úrokovej sadzby na najbližšie obdobie fixácie. Ak sa Vám daná ponuka nepozdáva, máte 2 mesiace na to, aby ste sa rozhodli, či s úverom prejdete do inej banky, resp. nájdete nejaký kompromis vo Vašej domácej banke. Pokiaľ máte pocit, že banka konala v rozpore s úverovou zmluvou, môžete sa skúsiť obrátiť na bankového ombudsmana: http://www.bankovyombudsman.sk/. Rád by som Vám poradil, ako banku prinútiť k zníženiu úrokovej sadzby. Ak sa Vám však už začalo nové obdobie fixácie, obávam sa, že na to neexistuje žiadny funkčný nástroj.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.