Byty celkom: 26 969 inzerátov

Predčasné splatenie úveru mimo obdobie fixácie


Dobry den, pred tromi rokmi som bral v banke CSOB hypoteku o vyske 69000 EUR pri mesacnej splatke 378,93 EUR so splatnostou 30 rokov a fixom na 5 rokov. Teraz ked vidim tie urokove sazdby, tak ma velmi mrzi, ze mam ten fix az na 5 rokov. Teraz by som mal pri refinancovani ovela nizsiu splatku a este by som aj usetril za tie zostavajuce dva roky fixu. Neviete mi poradit, ze aj ked mi ostavaju este dva roky, tak ci aj na ukor poplatku pred predcasnym splatenim uveru sa mi uz teraz neoplati prejst do inej banky s lepsimi podmienkami? Momentalna vyska uveru je 65 840 EUR. Ak ano, budem rad aj za radu, ze do ktorej banky by som mal prejst. Dakujem!
Dobrý deň, na základe mojich výpočtov mi vychádza, že Vaša aktuálna úroková sadzba ja na úrovni 5,2% p.a. V ČSOB banke je poplatok za predčasné splatenie úveru mimo obdobia fixácie 5% z predčasne splácanej istiny. Ak je zostatok úveru 65 840 €, poplatok by teda bol 3 292 €. Aby sa Vám finančne oplatilo úver preniesť do inej banky, museli by ste na mesačných splátkach za 2 roky, ktoré Vám zostávajú do konca fixácie ušetriť minimálne túto čiastku (ak nepočítam s poplatkom za zriadenie záložného práva v novej banke). Ak si to rozmeníme na drobné, nová mesačná splátka by musela byť nižšia o 137,17 €. Výsledná mesačná splátka by teda mohla byť maximálne 241,76 €. Takáto mesačná splátka zodpovedá úrokovej sadzbe 1,6% p.a. V súčasnej situácii Vám odporúčam počkať do výročia fixácie. Podľa zákona o bankách Vás banka o novej úrokovej sadzbe musí informovať najneskôr 2 mesiace pred výročím fixácie. Následne si ponuku banky budete môcť porovnať s aktuálnymi ponukami konkurenčných bánk a rozhodnúť sa ako budete postupovať ďalej. Samozrejme aj v tomto prípade budeme radi, keď sa na nás opäť obrátite.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.