Byty celkom: 27 032 inzerátov

Kúpa bytu zaťaženého hypotékou


Dobrý deň, chcem vás poprosiť o radu.Chcem kúpiť byt, ktorý je zaťažený hypotékou.Predávajúci nemá vlastné prostriedky na predčasné splatenie hypotéky.Pôvodná hypotéka má byť splatená z mojich prostriedkov. Aký je v tomto prípade pre mňa najvýhodnejší a hlavne najbezpečnejší postup, aby som nadobudla nehnuteľnosť, ktorá bude naozaj zbavená ťarchy a zároveň, aby som nevyplatila jeho hypotéku skôr, ako budem majiteľka nehnuteľnosti? Vopred veľmi pekne ďakujem za radu.
Dobrý deň, v dnešnej dobe je úplne bežné, že kupujete nehnuteľnosť, na ktorej je záložné právo banky. Predávajúci nehnuteľnosti by mal svoju banku požiadať o predčasné splatenie úveru a vyčíslenie zostatku úveru. V tomto vyčíslení je spravidla uvedené aj číslo účtu, na ktorý majú byť pripísané prostriedky, aby bol úver splatený. Ak budú na tomto účte včas peniaze, automaticky dôjde k splateniu úveru predávajúceho. Banka sa zaväzuje, že po splatení úveru do niekoľkých dní zašle na kataster kvitanciu – súhlas so vzdaním sa záložného práva. Na požiadanie klienta, v tomto prípade predávajúceho, môže banka kvitanciu odovzdať klientovi aj do vlastných rúk a ten ju na kataster odnesie osobne. Všetky tieto kroky sa dajú zahrnúť aj do kúpnej zmluvy. V tomto smere Vám určite odporúčam kontaktovať nejakého právnika, ktorý Vám zmluvu pripraví podľa Vašich požiadaviek. Ideálne je ísť k právnikovi spoločne aj s predávajúcim a spoločne sa dohodnúť na postupe.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.