Byty celkom: 27 009 inzerátov

Môže nám banka prefinancovať kúpu pozemku až do výšky 100%?


Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Chceme si aj s priateľkou kúpiť pozemok. Chceme požiadať banku/stavebnú sporiteľňu o pôžičku/úver s tým, že nemáme vlastné zdroje (žili sme na "vysokej nohe" až doteraz keď sme sa rozhodli, že sa chceme osamostatniť a rodinu nechcem zaťažovať aby nám požičali). Priateľka ma v stavebnej sporiteľňi max. 2000€. Nemáme žiadne pôžičky, ani povolené prečeprania úverov, priateľka si platí mobil a obidvaja životnú poistku (dokopy max. 100€), žiadne iné výdavky nemáme. Dokopy čistý príjem máme cca 1500 € aj s odmenami/prémiami to vychádza na 1700 - 1800 €. Je vôbec nejaká šanca, že nám niektorá banka/sporiteľňa prefinancuje kúpu pozemku až do 100% výšky? Chceli by sme to stihnúť ešte tento rok. Najlepšie by bolo keby tá istá banka/stavebná sporiteľňa prefinancovala aj kúpu pozemku a následne by financovala aj výstavbu RD. 
Dobrý deň, v súčasnosti na Slovensku nie je banka, ktorá by vedela pozemok prefinancovať do 100% hodnoty. Tak isto je komplikované stavať rodinný dom, pokiaľ nemáte žiadnu hotovosť. Optimálne riešenie je v tomto prípade dočasne založiť ešte inú nehnuteľnosť – napr. rodičovský dom alebo byt. Ak je rodinný dom hotový, nie je problém so 100% financovaním (samozrejme to závisí ešte od lokality nehnuteľnosti). Ak by ste sa v konečnom dôsledku chceli dostať do 100% financovania, je potrebné počítať s tým, že na pozemok dostanete max. 70% úver. Následne je potrebné vybaviť projektovú dokumentáciu a stavebné povolenie. Možno bude potrebné robiť prípojky na pozemok, vodomernú šachtu a pod. Toto všetko sú náklady, s ktorými je potrebné počítať a ktoré nevstupujú do hodnoty nehnuteľnosti. Princíp hypotekárneho financovania spočíva v tom, že banka Vám nikdy neposkytne viac peňazí, ako je aktuálna hodnota nehnuteľnosti. Pri výstavbe by ste dostali ďalšie peniaze od banky až vo chvíli, keď bude stavba súca na zápis do katastra ako rozostavaný rodinný dom. V prípade murovaného domu to znamená min. meter múrov prvého nadzemného podlažia, v prípade montovaného domu to znamená štádium hrubej stavby. Ak si to zhrnieme, tak na to, aby ste postavili rodinný dom potrebujete 30% z hodnoty pozemku, peniaze na projekt a prípadné ďalšie náklady a peniaze na začatie stavby. Ak máte dom dokončený, banka Vám spätne vie poskytnúť 100% hodnoty pozemku aj domu. Kým ale dom dokončíte, je potrebné tie peniaze mať. Toto sa dá jednoducho vyriešiť keď dočasne založíte inú nehnuteľnosť. Na trhu sú tak isto rôzne projekty, kde firmy ponúkajú možnosť kúpy domu na kľúč aj so 100% financovaním kde stavebná firma stavia vopred a klient platí faktúry až následne. Ak by ste mali záujem dozvedieť sa viac, môžete nás pokojne kontaktovať.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.