Byty celkom: 27 023 inzerátov

Založenie nehnuteľnosti


Dobrý deň,chceme s priateľom kúpiť družstevný byt. Zakladáme nehnuteľnosť, ktorú vlastní moja mama a ujo. Moja babka tam má doživotné právo užívania. Chcem sa spýtať, či môžme založiť túto nehnuteľnosť. Ďalšia otázka je, či môžme zobrať hypotekárny úver pre mladých, alebo či len bezúčelový hypotekárny úver. Je nejaký spôsob ako dokladovať kúpu družstevného bytu? Dá sa tam preukázať účel? ďakujem za odpoveď a pekný deň prajem.
Dobrý deň, žiaľ nehnuteľnosť, na ktorej je vecné bremeno dožitia nie je možné založiť. Banky takúto nehnuteľnosť neakceptujú ako predmet zabezpečenia, pretože v prípade nesplácania úveru by takúto nehnuteľnosť nevedeli predať. Na kúpu družstevného bytu si samozrejme môžete zobrať aj hypotéku pre mladých. Ako účel ale banka bude akceptovať iba sumu, ktorou byt odkúpite od družstva, čo býva iba zlomok celkovej kúpnej ceny. Zvyšok by už musela byť bezúčelová hypotéka. Ideálne v tomto prípade je, aby byt od družstva odkúpila ešte Vaša babka a Vy ste ho už kupovali od nej za normálnu cenu. Takto to bude akceptovať každá banka. Ak by ste mali záujem zistiť, ako presne postupovať, resp. ktorá banka by Vám vedela dať najlepšiu ponuku, môžete nás pokojne kontaktovať.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.