Získanie hypotéky


Dobrý deň, mám otázku snáď mi odpoviete. S priateľom si chceme kúpiť dom, nakoľko teraz sme v podnájme platíme 400 eur a hádzať peniaze do luftu sa nám už nechce. Priateľ je živnostník, tento rok vykázal papierovo stratu... Ja pracujem na dohodu, som študentka VŠ, o rok končím. Máme šancu získať hypotéku vo výške 50 000 EUR? Čo všetko ovplyvnuje poskytnutie hypotéky? Pohyby na účtoch? Pomohlo by ak by priateľ prešiel na s. r. o.? Ovplyvní schválenie hypotéky aj sobáš? Nie sme zobratí. Môžem ja ako študentka figurovať na hypotéke s 50 percentami? Teda aby to bolo akosi pol na pol aj keď priateľov príjem je rapídne vyšší? Pôžičku by sme splácali tak tými 400-500 eurami mesačne. Ďakujem
Dobrý deň, Vaša otázka je veľmi obšírna a ak by som chcel vyčeprpávajúco odpovedať na všetky jej časti, bolo by to na niekoľko strán. Takúto situáciu by bolo optimáne riešiť osobne. Príjem na základe dohody banky ako hlavný zdroj príjmu nekacetpujú vôbec. Pokiaľ Váš priateľ dosiahol za posledné obdobie stratu, tak jeho príjem tak isto nebudú banky akceptovať. Obrat na účte Vám žiaľ nepomôže, aby ste získali hypotéku pre mladých. Podmienkou zákona pre získanie štátneho príspevku je dokladovanie príjmov. V prípade dokladovania príjmu z pracovnej činnosti by ste sa potrebovali zamestnať a byť po ukončení skúšobnej lehoty. Váš priateľ by potreboval z podnikateľskej činnosti vykázať príjem tak, aby to banky akceptovali. Štandardne banky pri SZČO počítajú čistý mesačný príjem ako (základ dane pred nezdaniteľnou časťou – daň)/12. Podmienkou je ale nevykázať stratu. Ak by ste mali záujem podrobne si prebrať kroky, ktoré je potrebné podniknúť, aby ste získali požadovaný úver, môžete sa na nás pokojne obrátiť.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.