Byty celkom: 26 914 inzerátov

Získanie hypotéky s úverovým záväzkom


Dobrý deň. Moja priateľka potrebuje hypotéku ale jej bývalý manžel, ktorý spláca ich pred rokmi spoločnú pôžičku, mal problémy so splácaním až banka predala pohladavku firme na vymáhanie...Teraz ju dotyčný pán spláca ale jeho bývala so synom nemože požiadať lebo figuruje ako dlžníčka. Pomohlo by priateľke ak by dotyčný dal prehlásenie overené notárom, že on uvedenú pôžičku splatí. Alebo ako a za akých podmienok ona môže dostať hypotéku.
Dobrý deň, pokiaľ je Vaša priateľka vedená v úverovom vzťahu ako spoludlžník, tak tento úver bude mať v úverovom registri kým nedôjde k splateniu záväzku, resp. kým ju jej bývalý nevypustí z úverového vzťahu. V tomto prípade žiaľ nepomôže žiadne vyhlásenie ani potvrdenie overené notárom. Pokiaľ by on prestal úver splácať, je Vaša priateľka povinná splácať záväzok ďalej. Preto s mesačnou splátkou tohto úveru bude počítať každá banka. Vaša priateľka úver získať môže, ale spomínaný záväzok, resp. jeho splátka jej bude znižovať disponibilný príjem. Pokiaľ záväzok nie je splácaný riadne, môže pomôcť vyhlásenie Vašej priateľky, že sa jedná o záväzok exmanžela. Pomohlo by aj spomínané vyhlásenie exmanžela, že záväzok splatí. Ideálne by bolo, keby jej exmanžel požiadal o jej vypustenie z úverového vzťahu. K tomuto kroku by musel zdokladovať, že má na to dostatočný príjem. Ak došlo k postúpeniu pohľadávky externej spoločnosti, tak odporúčam požiadať o odpis z úverového registra, aby ste videli, či je to tam uvedené. Ak by ste mali záujem, môžete sa na nás obrátiť a radi Vám poradíme ako presne postupovať vo Vašej situácii.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.