Byty celkom: 27 016 inzerátov

Mimoriadne splátky úveru alebo termímovaný vklad?


Dobrý deň, som klientom ČSOB, mam hypoteku s 30 ročnou viazanosťou, aktuálne beží 8 rok, fixácia 5 rokov, do konca tejto fixácie mi chýbajú 2 roky. Aktuálne ponúka ČSOB možnosť mimoriadných splátok hypotéky, ktoré je možné vkladať každý mesiac, čím dôjde k zníženiu istiny. Rád by som vedel, či má pre mňa význam vkladať takéto mimoriadne splátky. Chápem, že takýmito vkladmi zabezpečím skoršie splatenie úveru. Zaujíma ma však, či je pre mňa výhodnejšie odložiť peniaze napríklad na terminovaný účet a vložiť financie do úveru jednorázovo pri ukončení doby fixácie, alebo získavam nejaký benefit tým, že dávam vklady takto pravidelne každý mesiac. Aký je tu rozdiel, alebo je to jedno? Vopred ďakujem za odpoveď
Dobrý deň, po každej mimoriadnej splátke úveru dochádza k zníženiu istiny, takže od nasledujúceho mesiaca automaticky platíte menšie úroky. Pokiaľ máte možnosť uzatvoriť termínovaný vklad alebo sporiaci účet s úrokovou sadzbou, ktorá je vyššia ako úroková sadzba hypotéky, tak je pre Vás výhodnejšie peniaze odkladať a napr. k výročiu fixácie urobiť vyššiu mimoriadnu splátku. Ak však úroková sadzba úveru je vyššia ako najvýhodnejší termínovaný vklad či sporiaci účet, tak je pre Vás výhodnejšie robiť častejšie mimoriadne splátky. Pokojne aj na mesačnej báze.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.