Byty celkom: 27 075 inzerátov

Vyplatenie staršej hypotéky novou hypotékou


Dobrý deň, mám úver s 30 ročnou viazanosťou s 5 ročnou fixáciou s úrokovou sadzbou 4,55%. Výška úveru cca 47000, hodnota nehnuteľnosti cca 100000. Byt som nadobudol sám. Rád by som vedel, či je pre mňa s manželkou výhodné zobrať si druhý úver (na ňu), s nižšou úrokovou sadzbou na tento istý byt (môžem jej predať napr 1/2 bytu?) a vyplatiť touto novou hypotékou staršiu hypotéku? Prípadne viete mi odporučiť iný výhodný spôsob riešenia? Ďakujem
Dobrý deň, ak máte na hypotéke 5-ročnú fixáciu a úrokovú sadzbu 4,55%, tak najlepšie pre Vás bude zrejme počkať do výročia fixácie. Ak by ste tento úver chceli presunúť do inej banky, museli by ste zaplatiť poplatok za predčasné splatenie, ktorý je vo väčšine prípadov 4% alebo 5% z predčasne splácanej istiny. Neviem kedy ste si tento úver zobrali a ani v ktorej banke ho máte. Ak by sme počítali s tým, že do konca fixácie Vám ostáva celých 5 rokov a poplatok za predčasné splatenie by bol 5%, tak by ste v novej banke museli získať úrokovú sadzbu nižšiu ako 3,09% p.a., aby ste sa finančne dostali na nulu (aby Vám úspora mesačných splátok vrátila všetky poplatky za obdobie 5tich rokov). Nepočítal som pri tom ešte s inými poplatkami, ktoré by s tým boli spojené: kataster, znalecký posudok, vyčíslenie zostatku úveru, súhlas so zriadením záložného práva na 2. mieste a pod. Čím kratšia doba Vám ostáva do výročia fixácie, tým nižšiu úrokovú sadzbu by ste museli získať, aby ste boli na nule. V súčasnosti na trhu sú banky, ktoré by Vám úrokovú sadzbu okolo 3% vedeli dať. Vzhľadom na poplatky spojené s predčasným splatením mimo obdobia fixácie však nedokážete dosiahnuť reálnu a výraznú úsporu. Ak by ste mali záujem zistiť, koľko presne by ste vedeli ušetriť a či vôbec máte možnosť dosiahnuť akúkoľvek úsporu, môžete sa na nás pokojne obrátiť.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.