Byty celkom: 26 836 inzerátov

Zrušenie vecného bremena


DObrý deň, máme taký problém s priateľom si chceme zobrať hypotekárny úver ale musíme založiť nehnuteľnosť a na svokrinom dome ktorý chceme zalolžiť je veccné bremeno doživotného práva dožitia priateľovho dedka. Jeho dedko je ochotní nám podpisať výmaz vecného bremena takže s tým nieje problém. A však v banke nám povedali že tento výmaz vecného bremena je bezplatné a však na internete som čítala všade že je tam ten 66 eurovi kolok tak som v pomykove. Bolo nam povedané že to máme spravit formou žiadosti o výmaz z katastra a však túto žiadosť som nikde na internete nevidela ani len vzor..vedeli by sme mi poradiť ako sa to robí? Dakujem pekne
  Dobrý deň, osoba povinná z vecného bremena (Vaša svokra) a osoba oprávnená z vecného bremena (priateľov dedo) môžu uzatvoriť zmluvu o zrušení vecného bremena. Zmluva o zrušení vecného bremena musí byť písomná a musí definovať zúčastnené strany v zmysle katastrálneho zákona a vecné bremeno, ktoré má zaniknúť. Podpis oprávnenej osoby na zmluve musí byť úradne osvedčený. Zmluvu o zrušení vecného bremena v dvoch rovnopisoch spoločne s návrhom na vklad zániku práva treba podať na príslušný okresný úrad, katastrálny odbor aj so správnym poplatkom 66 € zaplateným v kolkoch.Poplatok za výmaz vecného bremena sa neplatí v prípade, ak osoba oprávnená z vecného bremena zomrela, keďže v takom prípade výmaz vecného bremena prebieha formou záznamu.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.