Byty celkom: 26 852 inzerátov

Musia nájsť súrodenci náhradné bývanie?


Dobry den.Chcela by som sa spytat ,mama ma v rodicovskom dome dozivotne byvanie ale jej surodenci chcu dom predat .On ale nechce ,chcela tam neskor v tom dome zostarnut a byvat ako sa ma branit voci nim a keby suhlasila musia jej najst nahradne ubytovanie ?dakujem s pozdravom Adriana
  Dobrý deň, ak je na predmetnej nehnuteľnosti zriadené vecné bremeno doživotného bývania Vašej mamy, možno na túto situáciu aplikovať ustanovenie § 151n ods. 2 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov:"Vecné bremená spojené s vlastníctvom nehnuteľnosti prechádzajú s vlastníctvom veci na nadobúdateľa."Toto ustanovenie možno interpretovať tak, že v prípade akéhokoľvek scudzenia domu, v ktorom má Vaša mama právo doživotného bývania, nadobúdateľ nadobudne vlastníctvo zaťažené týmto bremenom, a teda bude musieť bývanie Vašej mamy strpieť. Jedná sa totiž o tzv. vecné bremeno pôsobiace in personam, a teda zaniká najneskôr smrťou oprávnenej osoby. Samozrejme, do úvahy prichádza aj situácia, kedy by sa Vaša mama tohto práva vzdala. Tu však treba spísať zmluvu o zániku práva zodpovedajúceho vecnému bremenu a následný vklad do katastra nehnuteľností.
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.