Byty celkom: 26 868 inzerátov

Ako je to s úrokovými sadzbami ?


Dobrý deň, rozmýšľam o hypotéke ale vôbec sa v tejto problematike zatiaľ nevyznám. Preto by som sa vás chcel spýtať, ako je to s úrokovými sadzbami ktoré banky ponúkajú vo svojich reklamách a ponukách, z hľadiska vždy uvádzanej časovej viazanosti. Napríklad banka ponúka úrok 2 % na 3 roky. Čo to pre spotrebiteľa znamená? Že prvé tri roky bude banke splácať úrok 2 percentá, a po ich uplynutí si banka môže zdvihnúť tento úrok ako sa jej zachce? Znamená to, že napr. pri 30-ročnej hypotéke je jasný úrok len na prvé 3 roky, a po zvyšných 27 rokov si banka môže svojvoľne s úrokom manipulovať? Vopred ďakujem za odpoveď.
  Dobrý deň Tomy, dĺžka viazanosti úrokovej sadzby alebo fixácia je jeden z parametrov zmluvy o úvere. Bežné fixácie sú 1 rok, 3, 5 alebo 10 rokov. Tento parameter hovorí o tom ako dlho počas doby splatnosti úveru bude Vaša splátka úveru rovnaká. Ak si pri podpise úverovej zmluvy zvolíte viazanosť sadzby tri roky, tak prvé obdobie viazanosti budete splácať rovnakú splátku odvodenú od úrokovej sadzby dohodnutú v zmluve. Po skončení obdobia troch rokov je banka povinná minimálne dva mesiace pred zmenou sadzby oboznámiť klienta s novou výškou úrokovej sadzby. Zároveň Vám pošle informáciu, ako sa dopracovala ku konečnému číslu. Úroková sadzba sa skladá zo základnej úrokovej sadzby a marže. Pri úvere, ktorý má dobu splatnosti 30 rokov máte istotu úrokovej sadzby a splátky len po dobu prvej fixácie. Pri zmene úrokovej sadzby z dôvodu konca fixácie/viazanosti sadzby však nie ste „otrokom“ banky. Ak sa Vám nové podmienky nebudú páčiť, v zmysle platnej legislatívy, môžete zmeniť banku a preniesť si úver do inej, bez toho aby ste banke platili pokutu za ukončenie zmluvy či predčasné splatenie úveru. Pavol Szikora
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.