Byty celkom: 27 018 inzerátov

Ako postupovať pri financovaní vlastného bývania?


Spolu s priatelkou chceme kupit pozemok + postaviť dom. Celkove naklady na stavbu domu a pozemok by boli 120000€. Naše čiste prijmy su: ja 800€ +500€ priatelka Zatial nemame deti a taktiež žiadne uvery, kreditky atd... Vlastnime 2-izbovy byt v trhovej hodnote 50000€. Splname podmienky na ziskanie statneho prispevku na hypoteku. Vlastne prostriedky nasetrene max.5000€ Mam tieto otazky: 1) aku vyšku uveru mozeme za danych podmienok ziskat? (splacanie 25-30r, vyska splatky cca 250€) 2) ako postupovat pri financovani - zalozit byt, z uveru kupit pozemok + hruba stavba, preniest tarchu z bytu na hrubu stavbu. Potom predat byt, zo zvysku dokoncit dom a splacat uver... Takto nejako si to ja predstavujem. Su aj ine mozno vyhodnejsie, efektivnejsie sposoby ako riesit stavbu domu? Co by ste mi poradili? 3) aku max. hypo mozem dostat ked zalozim 2.izbovy byt? Jednod ucho pri mojom zvolenom sposobe sa obavam, ze hypo sice dostanem, ale len do nejakych 40000€ a ztoho hrubu stavbu a pozemok v mojej oblasti nezafinancujem... dakujem za kazdu radu.
  Dobrý deň Marcel, ak si predstavujete splátku 250 EUR mesačne počítajte s výškou úveru maximálne 80 000 EUR. V prípade ak máte možnosť založiť byt, odporúčam požiadať o úver na kúpu pozemku a výstavbu RD. Banke budete ručiť hodnotou bytu a kupovaným pozemkom. Získate tak peniaze na kúpu pozemku aj na výstavbu rodinného domu. Následne by ste požiadali o ďalší úver, kde by ste ručili už rozostavaným rodinným domom. Skolaudujete dom, predáte byt a splatíte časť úveru. Na tretiu otázku je odpoveď: maximálne do výšky hodnoty akceptovanej bankou.  szikora@hypomakler.sk  
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.