Byty celkom: 27 039 inzerátov

Aké je optimálne financovanie kúpy rozostavaného RD?


Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať aké je optimálne riešenie pre vybavenie hypotéky na RD ktorý je momentálne v štádiu dokončovania do prevedenia holodom. Dom má byť hotový do konca septembra 2016. Znalec ohodnotil stavbu koncom augusta na 130 tis. (nakoľko práce ešte prebiehajú a neije dokončená), s tým že budúcu hodnotu odhadol na 168 tis.. Kúpna cena nehnuteľnosti však je 148 tis. Keby aj banka poskytla úver do 100% hodnoty znalca (130 tis.), stále by to bolo o 18 tis. menej ako je potrebné zaplatiť pri kúpe. Pritom v momente predaja už budú práce dokončené a hodnota domu by mala byť blízka predajnej cene. Ako by sme mali postupovať pri takom prípade, pokiaľ nedisponujeme hotovosťou na dofinancovanie rozdielu? Čo sa týka bonity žiadateľa o úver, s tou by nemal byť problém. 
Dobrý deň Martin, k návrhu riešenia mi chýba pár dôležitých informácií. Kde sa dom nachádza? V akom štádiu ho budete kupovať? Ako rozostavaný dom, alebo dom už bude skolaudovaný pri prevode vlastníckych práv?  Dom bude v štandarde alebo ho budete kupovať ako holodom? .... Vo všeobecnosti, reálnejšie je získať 100 % kúpnej ceny na skolaudovaný rodinný dom. Rozostavaný rodinný dom sa financuje zložitejšie. Úver s účelom kúpa rodinného domu dokážete vybaviť aj v čase, keď ešte dom nie je dostavaný. Podmienkou čerpania úveru v takomto prípade bude fotodokumentácia aktuálneho stavu, zápis skolaudovaného rodinného domu na LV, aktuálny znalecký posudok s hodnotou aspoň vo výške kúpnej ceny. Nie je veľa bánk, ktoré Vám ešte prefinancujú 100 % kúpnej ceny pri kúpe rodinného domu. Rozhodujúca je bonita žiadateľa a lokalita domu. Preto odporúčam zvažovať aj alternatívu dodatočného zabezpečenia, ďalšou nehnuteľnosťou alebo financovanie kombinovať spotrebným úverom alebo úverom zo stavebnej sporiteľne. szikora@hypomakler.sk    
Odpovedali špecialisti spoločnosti Hypomaklér.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

Vo finančnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky, ktoré sa týkajú problematiky financovania Vášho nového bývania, výberu hypotéky na byt, dom, alebo pozemok.

Odpovede na otázky v rámci finančnej poradne zabezpečujú hypotekárni špecialisti spoločnosti Hypomaklér - Katarína Kissová, Ing. Andrej Saksa a Ing. Pavol Szikora.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.