Byty celkom: 26 817 inzerátov

Zmena vlastníctva nehnuteľnosti bez zápisu v katastri – dedičstvo


 Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať ako postupovať ak by som chcel predediť rodinný dom po mojich rodičoch. Moji rodičia v roku 1960 kúpili rodinný dom so záhradou v na základe kúpno predajnej zmluvy od majiteľky pozemku. Tento predaj nadali ako zmenu do katastra a pani, čo im predala rodinny dom so záhradou zomrela. Moji rodičia obaja tak isto zomreli.Neprebehlo po nich žiadne dedičské konanie. Ako by som mala postupovať,aby som bola vlastníčkou domu? Čo k tomu potrebujem? Aj geometrické zameranie stavby?Ďakujem 
Dobrý deň, z Vášho príspevku nie je možné presne určiť skutkový stav veci. V každom prípade na vyriešenie Vašej situácie je prinajmenšokm potrebné, aby ste disponovali originálom kúpnej zmluvy, ktorú uzavreli Vaši rodičia s pôvodnou majiteľkou.   V prípade, ak budete vedieť preukázať vlastnícke nároky svedčiace vo Váš prospech a ak sa so súčasným vlastníkom nebudete vedieť dohodnúť inak, je možné vlastnícke právo súčasného vlastníka spochybniť súdnou cestou.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.