Byty celkom: 26 897 inzerátov

Poškodzovanie majetku susedom


Dobrý deň, chcem sa spýtať, ako postupovať v prípade, ak sused postavil a momentálne prerába šopu-prístrešok vpredu  tesne na múre nášho domu, taktiež má v bezprostrednej blízkosti nášho domu, resp. priamo na ňom, sypký stavebný materiál, stromy a vysoké kríky, poškodzuje nám vonkajšiu omietku domu z ich strany, na základoch nášho domu má umiestnenú prvú žumpu a druhú má prepojenú s prvou 25 centimetrov od steny nášho domu a 75 cm od rohu nášho múru. Podotýkam, že múr nášho domu nie je hranicou pozemku, tá je až za ním, takže všetko vyššie uvedené drobné stavby a chlievy má na cuzom, teda našom pozemku, čo sme zistili z katastrálnej mapy.  Ničí nám oplotenie tým, že si do nášho plota zakladá kovové konštrukcie, aby mu nespadli šopy vzadu v záhrade, alebo ich drôtom priväzuje o náš plot a po celej dĺžke nášho oplotenia za naším domom má chlievy. Ďakujem
Dobrý deň v prípade, že daná šopa/prístrešok nie je pevne spojený so zemou, resp. má do 25 m2 nie je potrebné na takúto stavbu stavebné povolenie a stačí len ohlásenie. Stavebník môže danú stavbu začať realizovať až na základe oznámenia stavebného úradu, že nemá námietku voči vykonaniu takejto stavby. V prípade, že danú drobnú stavbu nemá ohlásenú je možné podať podnet na stavebný úrad a v prípade zistenia, že si stavebník nesplnil svoju ohlasovaciu povinnosť dopustí sa priestupku a môže mu byť udelená pokuta do výšky 10 000 Sk. V prípade poškodzovania Vašeho domu máte právo na náhradu preukázanej škody, ktorá vznikla v súvislosti s konaním Vášho suseda a mala za následok poškodenie Vašeho domu. Ak Váš sused užíva Váš pozemok máte právo od neho žiadať náhradu napr. formou nájmu.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.