Byty celkom: 26 905 inzerátov

Oslobodenie od dane z príjmu v prípade spoluvlastníctva nehnuteľnosti


Dobrý deň, po smrti otca som r. 1995 dedičstvom získal 1/4 rodinného domu. Ďalšiu 1/4 nadobudla moja sestra, 1/2 vlastnila matka. Roku 2010 nám matka svoju časť darovala (no dom naďalej sama obývala), takže ja som sa stal vlastníkom z 1/2 a sestra z 1/2. Dnes je už matka mŕtva a sestre chcem predať svoju polovicu domu. Zaujíma ma, či budem musieť platiť daň z príjmu, ak som od r. 1995 spoluvlastníkom nehnuteľnosti. V nehnuteľnosti som však nebýval ani nebola používaná na podnikanie. Ďakujem za odpoveď.Juraj Mikula
Dobrý deň, podľa Vami spomenutých skutočností ste oslobodený od dane z príjmu za podiel vo výške 1/4, ktorú ste získali dedičstvom po otcovi a za podiel vo výške ¼ získaný na základe darovacej zmluvy, v prípade predaja ste povinný odviesť daň z príjmu.  Podiel získaný na základe darovacej zmluvy bude oslobodený od povinnosti odviesť daň z príjmu po 5tich rokoch od jeho nadobudnutia.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.