Byty celkom: 26 876 inzerátov

Odstránenie zistených skutočností na vlastné náklady


Dobrý deň chcel by som sa Vás opýtať vlastním s manželkou pozemok ktorý sme kúpili na výstavbu RD a následne sme si ho dali vytýčiť.Zistili sme že nám cez pozemok vedie voda, ktorá slúži pre dva domy.Mame tam ešte elektricky stlp kde nám budu zavadziať elektrické drôty ktoré idú cez stred pozemku.Mame ešte v našom pozemku časť cesty , ktorá mala byť par metrov vedľa ale sused si oplotil tento pozemok bez zamerania.Cesta slúži tiež len pre tieto dva domy a neni na ňu stavebne povolenie.Čo môžeme s týmto všetkým robiť keď list vlastnicstva máme bez ťarchy. Musíme si všetko odstrániť na vlastné náklady. Ďakujeme za radu.
 Dobrý deň, čo sa týka stĺpu na ktorom sa nachádza elektrické vedenie, musí byť známe kto je jeho vlastníkom a teda je potrebné sa obrátiť na neho a dohodnúť postup. Po dohode môže byť taký stĺp odstránený alebo preložený, avšak s veľkou pravdepodobnosťou na Vaše náklady. Môže tiež nastať situácia, že vlastník stĺpu zapíše na príslušnom LV ťarchu a k odstráneniu ani prekládke nedôjde.  Vyššie uvedené sa vzťahuje aj na problematiku vodovodného potrubia (tu je ešte vhodné zistiť, či je na potrubie vydané stavebné povolenie). V prípade cesty pokiaľ je preukázateľné, že cesta je na Vašom pozemku je možné dožadovať sa aby sused posunul daný plot, aby cesta nezasahovala na Váš pozemok. Ak ste pozemok kupovali ako pozemok bez tiarch a bez vád, je možné sa obrátiť aj na predávajúceho, od ktorého ste pozemok nadobudli a požadovať napr. zníženie ceny, úhradu vynaložených nákladov, prípadne, v závislosti od ustanovení zmluvy zvážiť aj odstúpenie od zmluvy. 

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.