Byty celkom: 26 894 inzerátov

Vzdialenosť rodinných domov od spoločných hraníc pozemkov


Dobrý deň, mám takýto problém : Ideme stavať rodinný dom, ktorého súčasťou je aj garáž - teda garáž je spolu s domom. Máme to osadené na pozemok tak, že garáž je vzdialená od hranice susedovho pozemku 1m a tým, že je široká 6 metrov, tak potom vychádza, že náš rodinný dom, ktorý má s garážou jednu stenu spoločnú je od hranice susedovho pozemku vzdialený 7 metrov.Ešte jedna vec - vzdialenosť medzi našim rodinným domom a susedovým je 14 metrov (sused má postavený dom 7 metrov od hranice pozemku).Sused nás však udal na stavebný úrad kvôli tomu, že máme garáž vzdialenú od hranice pozemku len 1 meter. Má právo nás kvôli tomuto udať? Robíme niečo nezákonné? Pri projektovaní domu, nás náš projektant uistil, že s tým problém byť nemôže. Posudzuje sa to inak, keď je garáž spojená s domom alebo stojí samostatne?Veľmi pekne ďakujem za pomoc.
Dobrý deň, vychádzame zo skutočnosti, že garáž je súčasťou rodinného domu. V takom prípade sused postupoval oprávnene, keďže garáž bude súčasťou rodinného domu a teda v zmysle príslušných predpisov vzdialenosť rodinných domov od spoločných hraníc pozemkov nesmie byť menšia ako 2 m.  

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.