Byty celkom: 27 031 inzerátov

Vysporiadanie dedičských nárokov


Dobrý deň! Potrebovala by som poradiť ako mám riešiť nasledujúci problém.Žijem s rodičmi, ktorý majú každý vlastný byt, nadobudnutý pred manželstvom. S otcom som sa dohodla, že jeho byt mi predá kúpnopredajnou zmluvou. Ale teraz otec chce, aby mi postúpil byt darovacou zmluvou a aby na neho moja mama, jeho žena previedla polku jej bytu, (v ktorom bývame.) Čo samozrejme chápem, aby keby sa niečo stalo, napríklad rozvod, otec nezostal na holičkách. Len problém je v tom, že otec má ešte dvoch synov z predošlého manželstva. A teda keby sa nakoniec otcovi niečo stalo, mama by musela vyplácať z vlastného bytu, otcových synov, dedičov jeho polovice.       Prosím vás pekne, vedeli by ste mi poradiť, ako túto situáciu riešiť, aby boli obe strany spokojné? Aby mal otec nejakú záruku a aby mame zostal byt, bez prístupu jeho synov. Rozmýšľali sme aj, že by mi otec daroval byt s tým, že by sme mali ťarchu dožitia, ale to sa bojím, že banka by mi nedala úver na byt s ťarchou, (do bytu plánujem investovať, rekonštrukcia). Veľmi pekne vám ďakujem za každú jednu radu. Pekný deň.
Dobrý deň, možným riešením je, že byt Vášho otca nadobudnete darovacou zmluvou, bez ťarchy na dožitie. A Vaša mama by zriadila vecné bremeno právo doživotného užívania v prospech Vašeho otca na jej byte. 

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.