Byty celkom: 27 018 inzerátov

Aké sú majetkové práva exmanžela na nehnuteľnosť?


Dobry den zijeme sd priatelkou a jej dvomi detmi v byte, ktory vlastnila spolu s jej byvalym manzelom .Manzel sa nezdrzuje v byte uz 2 roky ma tu ale stale trvaly pobyt, chodi sa vyhrazat ze ma vyhodi z bytu kde riadne sa podielam na chode domacnosti , zaroven vsak sa nechce majetkovo vysporiadat . Viete mi poradit ako mame postupovat  ake prava a povinnosti mame mi a ake on? chceli by sme dostat byt do vylucneho vlastnictva jedneho z deti alebo mojej priatelky.Dalej ma on pravo vstupovat do bytu bez nasej pritomnosti??? smie vyhrazkami nas  vydierat a podobne?? Aky postup mame zvolit na to vsetko???jeho trvaly pobyt chceme zrusitzabranit jeho vyhrazkam ze nemam pravo tu byvatako prepisat byt na jedno z deti alebo priatelku?Dakujeme velmi pekne s pozdravom Juraj a Ivica
Dobrý deň, z Vašej otázky nie je zrejmé či daná nehnuteľnosť je výlučným vlastníctvom Vašej partnerky a jej exmanžel tam má iba trvalý pobyt, alebo Vaša partnerka je podielovou spoluvlastníčkou danej nehnuteľnosti pričom druhým spoluvlastníkom je jej exmanžel. V prípade, že je výlučnou vlastníčkou stačí, aby Vaša partnerka mu zrušila v danej nehnuteľnosti trvalý pobyt, keďže on v takom prípade nemá žiadny právny vzťah k danej nehnuteľnosti. V prípade, že nie je vedený na LV, alebo nemá uzatvorenú s vlastníkom zmluvu, ktorá mu umožňuje aby tam býval, nemá právo bez Vášho vedomia a súhlasu vstupovať do danej nehnuteľnosti, v prípade že tak činí mohol by sa dopúšťať trestného činu alebo priestupku. Pre realizovanie ďalšieho postupu by bolo vhodné konzultovať daný prípad s advokátom.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.