Byty celkom: 27 015 inzerátov

Náklady pri výpočte dane z príjmu


Kúpil som nehnuteľnosť a chcem ju po roku držania predať. Celú nehnuteľnosť som rekonštruoval. Čo všetko si môžem započítať do nákladov pri výpočte dane z príjmu do obstarávacej ceny?   Našiel som spôsoby výpočtu ako: predajná cena - kúpna cena + náklady na technické zhodnotenie.   Ak je moja úvaha správna, čo všetko môžem započítať do nákladov na technické zhodnotenie stavby?   Ďakujem
Dobrý deň, ak daňovníkom je fyzická osoba v prípade, že príjem z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti nie je od dane oslobodený, zaraďuje sa medzi ostatné príjmy podľa § 8 ods. 1 písm. b) zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov. Pri príjmoch z predaja nehnuteľnosti daňovník uplatní výdavky podľa § 8 ods. 5 zákona  o dani z príjmov, a to napr. kúpnu cenu, výdavky preukázateľne vynaložené na obstaranie majetku alebo jeho výrobu vo vlastnej réžii, ďalej napr. aj finančné prostriedky preukázateľne vynaložené na technické zhodnotenie, opravu a údržbu veci vrátane ďalších výdavkov súvisiacich s predajom veci s výnimkou výdavkov na osobné účely. Technickým zhodnotením majetku (podľa § 29 a nasl. zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov) sa rozumejú výdavky na dokončené nadstavby, prístavby a stavebné úpravy, rekonštrukcie a modernizácie. Výdavky za realizáciu uvedených činností je možné zahrnúť pod technické zhodnotenie. Postup v prípade ak daňovníkom je právnická osoba je odlišný a vyžaduje si doplniť ďalšie relevantné informácie. 

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.