Byty celkom: 27 075 inzerátov

Kto bude po rozvode platiť splátky hypotéky?


Dobry den, chcel by som sa spytat na radu. Pred uzavretim manzelstva sme v tedy este z priatelkou kupili RD do podieloveho spoluvlastnictva 50/50. Hodnota nehutelnosti bola v tom case 200.000 EUR. Svoj podiel som vyplatil z casti v hotovosti a z casti pomocou hypotekarneho uveru ktory doteraz splacam (zabespeka pre banku je RD) v tedy moja priatelka dotala od svojej rodiny ako dar 100.000 EUR ktore za nehnutelnost zaplatila v hotovosti. Medzi tym sme sa stali manzelmi. Pred aj pocas manzelstva sme do RD investovali v ramci rekonstrukcie cca 50.000 EUR, z coho cca 75% ja a 25% manzelka. Zmraka sa u nas na rozvod a chcel som sa spytat ake mame prava a povinnosti voci sebe v suvislosti z nehnutelnostou pokial k rozvodu dojde.Predpokladam ze manzelka bude chciet nehnutelnost predat ci uz mne ci uz cudziemu kupcovy. Aj by som mal zaujem o kupu jej podielu, ale pre banku nebudem mat dostatocnu bonitu co je z mojho pohladu problem. Navyse trhova cena nehnutelnosti je teraz cca 200.000 aj napriek rozsiahlej rekonstrukcii, kedze nehnutelnost bola kupovana v pred krizovej realitnej bubline (co neviem ci manzelka bude chiet pochopit). Navyse predaj RD moze trvat aj roky kedze dom nestoji na uplne lukrativnom mieste. Osobne by som nehnutelmost predavat nehcel.Po rozvode: Ake mam moznosti? Budu sa mojej manzelky tykat moje splatky hypoteky (ci bude musiet aj ona platit). Co by ste mi poradili? Ake mam moznosti? Vopdred dakujem za opdoved.J.J.
  Dobrý deň, splátky hypotekárneho úveru, ktorý ste brali iba Vy budete musieť platiť iba Vy. Vaša manželka ho platiť nebude musieť. V prípade ak nebudete po rozvode schopný vyplatiť Vašu manželku súd môže nariadiť dom predať a výťažok z neho rozdeliť pomerne podľa výšky podielov. 

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.