Byty celkom: 27 023 inzerátov

Vylúčenie nehnuteľnosti z BSM


Dobry den. Som vydata, no podala som ziadost o rozvod. S manzelom (ktory je obcanom Iranskej islamskej republiky a ma povolenie na pobyt na uzemi SR) sme si zobrali v maji 2012 hypoteku na kupu bytu. Obaja sme na hypoteke, no vlastnikom bytu som len ja. Manzel mi previedol na ucet peniaze, ktore som pouzila na zalohu za byt (peniaze od neho predstavovali 1/2 zalohy za byt). Hypoteku platim vylucne ja.Pred svadbou som kupila jednu nehnutelnost, ktorej vlastnikom som tiez ja a nerada by som o tieto nehnutelnosti prisla.Chcela by som sa spytat na postup ako je mozne tieto nehnutelnosti vylucit z bezpodieloveho spoluvlastnictva manzelov a vyhnut sa tym akemukolvek problemu v buducnosti.Prosim Vas o radu ako naformulovat list, ktorym moj manzel ziada o vylucenie z bezpodieloveho spoluvlastnictva manzelov, ktory obaja podpiseme.Dakujem.A.
  Dobrý deň, nehnuteľnosť, ktorú ste kúpila pred manželstvom nespadá do BSM a je Vašim výlučným majetkom. V zmysle § 143 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v zmysle neskorších predpisov: "V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka.". V prípade nehnuteľnosti kde ste na liste vlastníctva vedená iba Vy, ale túto nehnuteľnosť ste nadobudli počas manželstva, táto nehnuteľnosť spadá do BSM. Zúžiť BSM zákon umožňuje, ale iba pri ich nadobúdaní a nie na veci, ktoré už sú v BSM, teda byt na ktorý ste si vzali hypotéku už nie je možné vylúčiť z BSM.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.