Byty celkom: 26 901 inzerátov

Umiestnenie stavby a postavenie oplotenia


Dobrý deň.Chcela by som sa spýtať susedia chcú robiť pristreskok na auto a nevedia koľko môže byť stavba z dreva od našej strany staršieho domu vzdialená.a ešte jednu otázku máme psa amerického staforda neviem ako to by to malo byť podla zákona si musíme plot z jednej aj z druhej strany zabezpečiť mi?pes má rok a stále uteká popod plot ktorý si tam dali susedia.majú veľkú dogu,mám strach aby náš pes náhodou niekomu niečo nespravil.podla dohody majú dokončiť dom a potom spraviť plný plot nakolko nám vidia na náš pozemok lebo tam majú len provizorne pletivo.ďakujem dajte mi vedieť.
Dobrý deň, zákon vyslovene neukladá vlastníkovi povinnosť postaviť oplotenie. Avšak podľa § 127 ods. 1 zákona č. 40/1964 Zb. v znení neskorších predpisov: "Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok."Pokiaľ ide spoločné hranice pozemkov a vznikne potreba  pozemky oplotiť, napr. i z dôvodu, aby sa zabránilo prenikaniu psa na susedné pozemky, prípadne jeho voľného výbehu do ďalšieho priestranstva, bolo by vhodné sa dohodnúť na pomernom znášaní nákladov na oplotenie (keďže ide o spoločné hranice).V zmysle ustanovenia § 6 ods.1 a 2 vyhlášky č. 532/2002 Z.z. ktorou sa ustanovujú podrobnosti o všeobecných technických požiadavkách na výstavbu a o všeobecných technických požiadavkách na stavby užívané osobami s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie v znení neskorších predpisov: "(1) Vzájomné odstupy stavieb musia spĺňať požiadavky urbanistické, architektonické, životného prostredia, hygienické, veterinárne, ochrany povrchových a podzemných vôd, ochrany pamiatok, požiarnej bezpečnosti, civilnej ochrany, požiadavky na denné osvetlenie a preslnenie a na zachovanie pohody bývania. Odstupy musia umožňovať údržbu stavieb a užívanie priestorov medzi stavbami na technické alebo iné vybavenie územia a činnosti, ktoré súvisia s funkčným využívaním územia.(2) Stavbu možno umiestniť na hranici pozemku, len ak jej umiestnením nebude trvalo obmedzené užívanie susedného pozemku na určený účel." Teda v zásade záleží, aké rozmery bude mať ten prístrešok na auto ako i na celkovom charaktere stavby. Pokiaľ jeho umiestnenie na hranicu pozemku nebude obmedzovať využitie Vášho pozemku (napr. prístrešok by bol príliš vysoký a spôsobil by nadmerné tienenie), je možné ho postaviť i na hranici.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.