Oplotenie pozemku


Dobrý deň,môžete mi povedať, ako je to s povinnosťou postaviť resp. financovať plot od suseda? Je zákonom alebo iným právnym predpisom stanovené, kto sa má postarať o ktorú časť plota? - východnú, západnu...?Sused si znížil svoj terén a od nás žiada, aby sme postavili plot, pretože je to po jeho pravej ruke a je to teda naša povinnosť. Ak nechceme plot postaviť nevadí mu to, pokiaľ \"sa naša zem nebude zosúvať na jeho pozemok\". Naša zem sa bude zosúvať ne jeho pozemok, pretože si znížil terén oproti pôvodnému pred výstavbou. Predpokladáme, že oporný múr si má postaviť on, keďže on si znížil terén. Prípadný plot môžeme postaviť my, ak je to naša zákonná povinnosť.ďakujeme za odpoveď.
Dobrý deň, zákon neukladá povinnosť oplotiť vlastníkovi svoj pozemok. Súd, ale môže v zmysle ust. § 127 ods. 2 zákona č. 40/1964 b. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: " Ak je to potrebné a ak to nebráni účelnému využívaniu susediacich pozemkov a stavieb, môže súd po zistení stanoviska príslušného stavebného úradu rozhodnúť, že vlastník pozemku je povinný pozemok oplotiť."Tento návrh na súd, v prípade ak sa nedohnete, napr. na spolufinancovaní oplotenia, môžete v zásade podať i vy, nakoľko ako uvádzate zosuvy pôdy sú zapríčinené predchádzajúcou činnosťou Vášho suseda. Predpokladáme, že tieto zosuvy spôsobujú ťažkosti nielen pozemku Vášho suseda, ale i vášmu pozemku, prípadne v konečnom dôsledku môžu ohrozovať i stavbu postavenú na Vašom pozemku.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.