Byty celkom: 27 018 inzerátov

Zamietnutie stavebného povolenia na stavbu rodinného domu


Dobrý den prajem. Podala som si žiadosť o stavebné povolenie na stavbu rodinného domu. V stavebnom konaní nastal problém a sice v neprisposobivom susedovi, ktorý je vlastníkom susednej nehnutelnosti a so stavbou nesúhlasí. Moja otázka znie: V prípade ak sa odvolá na príslušný krajský stavebný úrad a ten rozhodne v moj prospech a on sa rozhodne toto rozhodnutie sudne napadnuť, či v takomto prípade povolenie stráca právoplatnosť a teda kam až sa môže odvolávať a dokedy?Dufam, že je moja otázka jasná. Neviem si predstaviť ako dlho to asi tak može trvať a natiahne sa čas pokial sa dopracujem k právoplatnosti stav.povolenia a či vobec? Dakujem za odpoved.
Dobrý deň, ak príslušný stavebný úrad skonštatuje, že podľa zákona spĺňate všetky podmienky na vydanie stavebného povolenia a odvolací správny orgán potrvrdí rozhodnutie prvostupňového správneho orgánu, môže sa Váš sused obrátiť na súd a v zmysle ust.§ 244 ods. 1 zákona č. 99/1963 Zb. Občiansky súdny poriadok v znení neskorších predpisov: "V správnom súdnictve preskúmavajú súdy na základe žalôb alebo opravných prostriedkov zákonnosť rozhodnutí a postupov orgánov verejnej správy." V zmysle ust. § 250c ods. 1 zákona č. 99/1963 Zb. Občiansky súdny poriadok v znení neskorších predpisov: "Žaloba nemá odkladný účinok na vykonateľnosť rozhodnutia správneho orgánu, pokiaľ osobitný zákon neustanovuje niečo iné. Na žiadosť účastníka môže predseda senátu uznesením vykonateľnosť rozhodnutia odložiť, ak by okamžitým výkonom napadnutého rozhodnutia hrozila závažná ujma. Ak predseda senátu nevyhovie žiadosti, upovedomí o tom účastníka." Z vyššie uvedeného vyplýva, že Váš sused môže využiť svoje právo a rozhodnutie správneho orgánu nechať preskúmať súdom, ale takáto žaloba nemá odkladný účinok a stavebné povolenie bude právoplatné.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.