Byty celkom: 27 047 inzerátov

Sankcia za nedodržanie povinností stavebného povolenia


Susedský sporDobrý deň, v stavebnom konaní k výstavbe rodinného domu je uvedené, že dom sa osadí min.1 m od hranice pozemku, chcem sa opýtať ak to nebolo presne dodržané teda ak dom bol osadený 1,2 m alebo 1,3 m od hranice, lebo presná hranica nebola v teréne vytýčená môže byť za to nejaká pokuta prípadne iné? Ďalšia otázka je: ak niekto ohováraním, vydieraním, psychickým nátlakom cez mojich rodičov vyžaduje súhlas k hranici, ktorá v teréne je inak ako v geometrickom pláne môžem naňho podať trestné oznámenie?
Dobrý deň, v zmysle ust. § 6 ods. 3 a 4 vyhlášky 532/2002 Z.z. ktorou sa ustanovujú podrobnosti o všeobecných technických požiadavkách na výstavbu a o všeobecných technických požiadavkách na stavby užívané osobami s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie: "(3) Ak rodinné domy vytvárajú medzi sebou voľný priestor, vzdialenosť medzi nimi nesmie byť menšia ako 7 m. Vzdialenosť rodinných domov od spoločných hraníc pozemkov nesmie byť menšia ako 2 m. (4) V stiesnených územných podmienkach možno vzdialenosť medzi rodinnými domami znížiť až na 4 m, ak v žiadnej z protiľahlých častí stien nie sú okná obytných miestností; v týchto prípadoch sa nevyžaduje dodržanie vzdialeností od spoločných hranícpozemkov podľa odseku 3."Vo Vami uvedenom prípade, ak je v stavebnom povolení uvedená povinnosť min. 1 meter od hranice pozemku a dom sa reálne umiestni vo vzdialenosti väčšej ako 1 meter od hranice pozemku, teda nad minimálne uvedenú, tak je zrejmé, že ste dodržali podmienky umiestnenia stavby.V prípade, ak máte dôvodnú obavu, že by niekto mohol Vás, alebo Vašich blízkych ohrozovať na živote, zdraví, alebo na majetku alebo o Vás uvádzanepravdivé údaje, ktorú sú spôsobilé značnou mierou ohroziť Vašu vážnosť u spoluobčanov, poškodiť Vás v zamestnaní, v podnikaní, narušiť Vaše rodinné vzťahy alebo spôsobiť Vám inú vážnou ujmu, môžete samozrejme podať o týchto skutočnostiach oznámenie na príslušnom orgáne.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.