Byty celkom: 27 008 inzerátov

Predaj nehnuteľnosti s vecným bremenom.


Dobrý deň, v roku 2006 sme odkúpili budovu - bývalé priestory pošty, dodnes tam má Slovak Telekom prenajatú miestnosť, kde sa nachádzajú všetky rozvodné káble a podobne. Dnes máme záujem poštu predať avšak domnievame sa, že na pozemku vedú optické káble, keďže sa tam nachádza aj táto rozvodňa. Avšak v zmluve o kúpe pošty nie je uvedené vecné bremeno ani nič podobné, chcela by som sa informovať, či je potrebné uvádzať pri snahe o predaj nehnuteľnosti tieto skutočnosti. Ďakujem
Dobrý deň, skutočnosť, či bolo na predmetnom pozemku zriadené vecné bremeno v prospech tretieho subjektu, by mala vyplývať z listu vlastníctva, na ktorom je daná budova a pozemok evidovaný. Je teda potrebné overiť, či vôbec bolo zriadené vecné bremeno v prospech tretieho subjektu, ktorý vedie cez Váš pozemok optické káble. Každopádne, ak ste si vedomý tejto skutočnosti, bolo by vhodné budúceho kupujúceho na to upozorniť  a tým sa vyhnúťprípadnému uplatňovaniu zodpovednosti za vady predmetu kúpy. Podľa § 499 zákona č. 40/1964 Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov:  "Kto prenechá inému vec za odplatu, zodpovedá za to, že vec v čase plnenia má vlastnosti výslovne vymienené alebo obvyklé, že ju možno použiť podľa povahy a účelu zmluvy alebo podľa toho, čo účastníci dojednali, a že vec nemá právne vady." Prípadne môžete predmetné nehnuteľnosti predať tak, ako stoja a ležia.V zmysle § 501 zákona č. 40/1964 Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov:  " Ak sa vec prenechá ako stojí a leží, nezodpovedá scudziteľ za jej vady, ibaže vec nemá vlastnosť, o ktorej scudziteľ vyhlásil, že ju má, alebo ktorú sinadobúdateľ výslovne vymienil."

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.