Byty celkom: 27 127 inzerátov

Prevod vlastníckeho práva nehnuteľnosti na maloleté deti


Dobrý deň.Spolu s manželkou sme odkúpili štátny byt za 30000€, chceli by sme tento byt previesť na naše deti pomerom 50 na 50. Naše deti majú 4 roky a 7 rokov. Je takýto prevod možný a ako postupovať?Ďakujem.
Dobrý deń, zákon umožňuje prevod vlastníckeho práva aj na maloleté deti. Vzhľadom na možný konflikt záujmov, je potrebné sa najskôr obrátiť na príslušný súd s návrhom na určenie opatrovníka v tejto veci. Podľa § 31 ods. 2 zákona č. 36/2005 Z.z. o rodine a o zmene a doplnení niektorých zákonov: "Žiadny z rodičov nemôže zastupovať svoje maloleté dieťa, ak ide o právne úkony, pri ktorých by mohlo dôjsť k rozporu záujmov medzi rodičmi a maloletým dieťaťom alebo medzi maloletými deťmi zastúpenými tým istým rodičom navzájom; v takom prípade súd ustanoví maloletému dieťaťu opatrovníka, ktorý ho bude v konaní alebo pri určitom právnom úkone zastupovať (ďalej len "kolízny opatrovník").“ Pri prevode predmetného bytu bude teda maloletých zastupovať súdom ustanovený opatrovník, ktorý bude oprávnený podpísať i zmluvu o prevode nehnuteľnosti za maloletých.  Následne tento úkon – teda predmetnú zmluvu o prevode nehnuteľnosti, je ešte potrebné schváliť súdom.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.