Byty celkom: 27 054 inzerátov

Rekonštrukcia oplotenia


Dobry den, Mohli by ste nam poradit , na vlastnom pozemku sme si postavili oplotenie, pretoze sused snami jednat o spolocnom oploteni nechcel.Oplotenie ma vysku 2,37 m z toho oporny mur 1,1m a ostatne tvori pletivo.oporny mur sa stal nestabilnym pocas zimneho obdobia. Nasou snahou je ho opravit.Sused je povinny umoznit vstup, podla OZ §127 ods. 3Chcem sa opytat, ak ten plot je nasim majetkom, pretoze je na vlastnom pozemku sused nema pravo si ho privlastnit z druhej strany, myslim konat nejake upravi pre vlastne uceli.Chceli sme sa snym dohodnut ,ze plot urobime na spolocne naklady on to odmieta.Takze mu znovu urobime plot, ktory aj on pouziva...Rozhodli sme sa, zeopravyme 1,1m oporny mur a pletivo sa nenatiahne. V tom pripade mur ma vysku 1,1m a on vlastni psa- vlciaka, ktory nas moze ohrozit.V tom pripade bude musiet si svoj pozemok oplotit z vlasnej strany?Jeto mozne riesit takymto sposobom.?dakujem
Dobrý deň, v zmysle ust. § 127 ods. 1 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov (ďalej len "Občiansky zákonník"): "Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia Váš sused nesmie nechať jeho vlčiaka vnikať na Váš pozemok. Zákon mu vyslovene neukladá povinnosť pozemok oplotiť, ale ukladá mu povinnosť zabezpečiť, aby jeho pes nevnikal na susedný pozemok. V zmysle ust. § 127 ods. 3 Občianskeho zákonníka: "Vlastníci susediacich pozemkov sú povinní umožniť na nevyhnutnú dobu a v nevyhnutnej miere vstup na svoje pozemky, prípadne na stavby na nich stojace, pokiaľ to nevyhnutne vyžaduje údržba a obhospodarovanie susediacich pozemkov a stavieb. Ak tým vznikne škoda na pozemku alebo na stavbe, je ten, kto škodu spôsobil, povinný ju nahradiť; tejto zodpovednosti sa nemôže zbaviť."V zmysle vyššie uvedeného je Váš sused povinný umožniť Vám vstup na jeho pozemok na nevyhnutnú dobu a v nevyhnutnej miere, pokiaľ si to v nevyhnutnej miere vyžaduje údržba.Pokiaľ celý plot stojí na Vašom pozemku a financovali ste ho výhradne Vy, Vás sused nemá právo ho prispôsobovať svojím potrebám, ani si ho privlastňovať.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.