Byty celkom: 26 874 inzerátov

Dedenie majetku po rozvode alebo smrti


Dobry deń. Chcel by som sa opytat . Chcem sa oženi´t druhý raz a chcem vediet ci druhá manzelka po mojej smrti , alebo v prípade rozvodu bude mat pravo na moj majetok. Mám dve deti , ktoré po smrti majej prvej manžrlky zdedili svoj podiel. nechcel by som moje deti z prvého manželstva pripravit o majetok , ktorý im pravom patrý. Za odpoved vám pekne dakujem.
Dobrý deň, podľa ust. § 473 ods. 1 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov:"V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom."Z vyššie uvedené, ak sa jedná o dedenie zo zákona bude Vaša druhá manželka, pokiaľ budete stále manželmi dediť spolu s Vašimi deťmiV prípade ak chcete, aby dedili po Vás iba Vaše deti je možné spísať závet, v ktorom odkážete všetok svoj majetok deťom. Podľa ust. § 476 ods. 1 a2 zákona :"1) Poručiteľ môže závet buď napísať vlastnou rukou, alebo ho zriadiť v inej písomnej forme za účasti svedkov alebo vo forme notárskej zápisnice.2) V každom závete musí byť uvedený deň, mesiac a rok, kedy bol podpísaný, inak je neplatný."V zmysle vyššie uvedené, ak v závete odkážete Váš majetok iba deťom Vaša druhá manželka nebude po Vás dediť.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.