Byty celkom: 27 155 inzerátov

Znemožnenie prístupu auta do garáže oplotením hranice pozemku


Môj sused si chce oplotit hranicu pozemku medzi domami cca 50cm je jeho znemožní mitym pristup autom do garáže ktorú mám vo dvore robí to z pomsty dá sa tomu zabrániť?
Dobrý deň, vlastník pozemku v zmysle ust. § 123 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov (ďalej len "Občiansky zákonník") má právo si svoj pozemok oplotiť. Podľa ust. § 123 Občianskeho zákonníka: " Vlastník je v medziach zákona oprávnený predmet svojho vlastníctva držať, užívať, požívať jeho plody a úžitky a nakladať s ním."Pokiaľ však ide o jediný možný prístup k Vašej nehnuteľnosti, je potrebné poukázať na ust. § 151o zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: „Ak nie je vlastník stavby zároveň vlastníkom priľahlého pozemku a prístup vlastníka k stavbe nemožno zabezpečiť inak, súd môže na návrh vlastníka stavby zriadiť vecné bremeno v prospech vlastníka stavby spočívajúce v práve cesty cez priľahlý pozemok.“

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.