Byty celkom: 26 871 inzerátov

Vysporiadanie majetku po smrti


Dobrý deň !Po rozvode môjho prvého manželstva,z ktorého máme dve dospelé det,mi zostal byt ,ktorý som si pri príležitosti odkúpenia do osobného vlastníctva odkúpil. Teraz som sa oženil,manželka má rodinný dom.Ak by som zomrel,čo budú dediť moje deti- manželka žiadne deti nemá.Ďakujem za odpoveď !P.V.
Dobrý deň, v prípade ak nezanecháte závet, bude sa dediť zo zákona v zmysle ust. § 473 a nasl. zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov (ďalej len Občiansky zákonník):"(1) V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.(2) Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomci." V prípade Vašej smrti a bez zanechania závetu, by sa byt, ktorý v súčasnosti vlastníte Vy, dedil nasledovne: 1/2 by získala Vaša súčasná manželka a každé z Vaši detí 1/4. Po Vašej súčasnej manželke Vaše deti nebudú dediť, nakoľko predmetný rodinný dom patrí len jej.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.