Byty celkom: 26 937 inzerátov

Vydržanie pozemku


Dobrý deň! Chcel by som sa opýtať ohľadom možnosti získania(možno vydržania) pozemku. Máme 10rokov v užívaní pozemok, ktorého vlastníčka je dlhodobo nezastihnuteľná. Nie je možné sa s ňou skontaktovať, posielali sme jej niekoľko listov na rôzne známe adresy, hľadali sme ju aj cez register obyvateľstva, ale nenašli sme ju. Pozemok nám umožnila užívať obec, ktorá nám to potvrdila písomne, nakoľko sa oň dlhodobo nikto nestaral a my sme mali oň záujem(pestujeme tam zeleninu a kosíme trávu, udržiavame ho). Ďakujem vopred za odpoveď.
V zmysle vyššie uvedeného je na vydržanie potrebné, aby oprávnený držiteľ bol dobromyseľný počas nepretržitej držby predmetnej nehnuteľnosti. Jedným zo základných predpokladov pre vydržanie je oprávnená držba. V zmysle rozsudku Najvyššieho súdu SR, sp. zn.2 Cdo 27/2005:"Vo všeobecnosti pod oprávnenou držbou treba rozumieť faktické ovládanie veci (vykonávanie práva) spojené s vôľou nakladať s ňou ako so svojou v dobrej viere, že držiteľovi táto vec patrí. Pri oprávnenej držbe musí byť teda splnená (okrem iných) aj podmienka dobrej viery držiteľa, že mu vec patrí." Nakoľko, máte vedomosť, že predmetný pozemok patrí inému, síce nezastihnuteľnému vlastníkovi, nie je splnený uvedený predpoklad.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.