Byty celkom: 26 851 inzerátov

Stavebné povolenie pri výstavbe domu


Dobrý deň, chcela by som sa spýtať dve otázky...ak postavým drevenný dom na betónových pilieroch, či k tomu potrebuje stavvebné povolenie, a či takýto dom môžem postaviť na pôde vedenej ako lúky a pasienky alebo ju treba prehlásiť na stavebnú pôdu. Ďakujem veľmi pekne . Miriam
Dobrý deň, v zmysle ust. § 43 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v znení neskorších predpisov (ďalej len "Stavebný zákona"): "Stavba je stavebná konštrukcia postavená stavebnými prácami zo stavebných výrobkov, ktorá je pevne spojená so zemou alebo ktorej osadenie vyžaduje úpravu podkladu. Pevným spojením so zemou sa rozumiea) spojenie pevným základom,b) upevnenie strojnými súčiastkami alebo zvarom o pevný základ v zemi alebo o inú stavbu,c) ukotvenie pilótami alebo lanami s kotvou v zemi alebo na inej stavbe,d) pripojenie na siete a zariadenia technického vybavenia územia,e) umiestnenie pod zemou."V spojení s ust. § 54 Stavebného zákona: "Stavby, ich zmeny a udržiavacie práce na nich sa môžu uskutočňovať iba podľa stavebného povolenia alebo na základe ohlásenia stavebnému úradu."V zmysle vyššie uvedeného je drevený dom postavený na betónových pilieroch stavbou, na ktorej výstavbu sa vyžaduje stavebné povolenie. Podľa ust. § 43h ods. 1 Stavebného zákona: "Stavebným pozemkom sa rozumie časť územia určená územným plánom obce alebo územným plánom zóny, alebo územným rozhodnutím na zastavanie a pozemok zastavaný stavbou."V zmysle vyššie uvedeného Vám príslušný stavebný úrad nevydá stavebné povolenie, ak pozemok na ktorom plánujete výstavbu nie je zahrnutý v príslušnom územnom pláne ako pozemok, kde sa plánuje výstavba.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.