Byty celkom: 26 937 inzerátov

Stanovenie lehoty na oznámenie začatia stavby


Dobrý deň,V rámci stavebného povolenia mám za povinnosť ohlásiť začatie stavby podľa § 66 ods. 2 písmena h) zákona č. 50/1976 Zb. Nikde som sa ale nedočítal, do kedy musím túto povinnosť splniť? Samotnú stavbu začnem samozrejme stavať až po nadobudnutí právoplatnosti.Ďakujem za radu.
Dobrý deň, v zmysle ust. § 66 ods. 1 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v znení neskorších predpisov: "(1) V stavebnom povolení určí stavebný úrad záväzné podmienky uskutočnenia a užívania stavby a rozhodne o námietkach účastníkov konania. Stavebný úrad zabezpečí určenými podmienkami najmä ochranu záujmov spoločnosti pri výstavbe a pri užívaní stavby, komplexnosť stavby, dodržanie všeobecných technických požiadaviek na výstavbu, prípadne iných predpisov a technických noriem a dodržanie požiadaviek určených dotknutými orgánmi, predovšetkým vylúčenie alebo obmedzenie negatívnych účinkov stavby a jej užívania na životné prostredie."v spojení s ust. § 66 ods. 2 písm. h) zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v znení neskorších predpisov: "(2) Záväznými podmienkami uskutočňovania stavby sa zabezpečí, prípadne určía) umiestnenie stavby na pozemku v prípadoch spojeného konania o umiestnení stavby so stavebným konaním,b) ochrana verejných záujmov, predovšetkým zdravia ľudí a životného prostredia,c) dodržanie príslušných technických predpisov, prístup a užívanie stavby osobami s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie,d) lehotu na dokončenie stavby,e) plnenie požiadaviek uplatnených v záväzných stanoviskách podľa § 140b dotknutými orgánmi, ak nie sú určené správnymi rozhodnutiami, prípadne požiadavky vlastníkov sietí a zariadení verejného dopravného technického vybavenia na napojenie na tieto siete,f) stavebný dozor alebo kvalifikovaná osoba, ak sa stavba uskutočňuje svojpomocou,g) použitie vhodných stavebných výrobkov,1k)h) povinnosť oznámiť začatie stavby."V zmysle vyššie uvedených ustanovení určí stavebný úrad lehotu, v ktorej treba oznámiť začatie stavby. Zvyčajne je táto lehota 15 dní odo dňa začatia stavby, ale je vhodné sa informovať na príslušnom stavebnom úrade.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.