Byty celkom: 27 019 inzerátov

Vplyv nového manželstva na vecné bremeno


Dobrý deň, po smrti mojej mamy mi otec v rámci dedičstva prepisal dom, takže som jediným majiteľom a otec má právo dožitia v tomto dome v zmysle vecného bremena. Zaujimalo by ma, či v prípade, keby sa otec znova oženil, aké práva by mala jeho nová manželka k môjmu domu, či by sa vecné bremeno vzťahovalo aj na ňu.Ďakujem
Dobrý deň, podľa ust. § 151n zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov:"1) Vecné bremená obmedzujú vlastníka nehnuteľnej veci v prospech niekoho iného tak, že je povinný niečo trpieť, niečoho sa zdržať alebo niečo konať. Práva zodpovedajúce vecným bremenám sú spojené buď s vlastníctvom určitej nehnuteľnosti, alebo patria určitej osobe. "V uvedenom prípade, je zrejmé, že oprávneným z vecného bremena je výlučne Váš otec, a prípadné uzavretie nového manželstva by nemalo vplyv na túto skutočnosť.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.