Byty celkom: 27 159 inzerátov

Zriadenie vecného bremena


Dobrý deň, prosím o radu ohľadom vecného bremena. Manželia, ktorí bývajú v dome spolu s matkou manželky dom nadobudli: 1/6 manželka dedičstvom po otcovi, 1/6 manžel-zať darovacou zmluvou od manželkinej matky a 1/2 obidvaja kúpno predajnou zmluvou od tej istej osoby-matky manželky. Čiže matka už nič nevlastní a býva v byte na prízemí v dome spolu s dcérou a zaťom, ktorí majú byt na poschodí. Môžu oni zriadiť vecné bremeno právo úžitku a opatery doživotne pre matku?
Dobrý deň, podľa ust. §  151n ods. 1 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "Vecné bremená obmedzujú vlastníka nehnuteľnej veci v prospech niekoho iného tak, že je povinný niečo trpieť, niečoho sa zdržať alebo niečo konať. Práva zodpovedajúce vecným bremenám sú spojené buď s vlastníctvom určitej nehnuteľnosti, alebo patria určitej osobe."Podľa § 151o ods. 2 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "Zmluvou môže zriadiť vecné bremeno vlastník nehnuteľnosti, pokiaľ osobitný zákon nedáva toto právo aj ďalším osobám. "V zmysle vyššie uvedeného, na zriadenie vecného bremena je potrebný súhlas vlastníka, resp. vlastníkov danej nehnuteľnosti.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.