Byty celkom: 27 168 inzerátov

Napadnutie darovacej zmluvy


Dobrý deň, chcela by som sa opýtať pred niekoľkými rokmi starý otec daroval svojmu synovi záhradu lebo sa tam chcel stavať Lenže strýko si to všetko rozmyslel a dom nepostavil, preto sa naďalej o záhradu staral starý otec. Pred mesiacom sme sa dozvedeli že strýko záhradu bez toho aby niekto o tom vedel predal susedovi. Starý otec chce tú záhradu späť dá sa v tomto smere napadnúť darovacia zmluva? Ďakujem
Dobrý deň, skutočnosti zaoberajúce sa možnosťou darcu požadovaŤ vrátenie daru je upravené v ust. § 630 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov (ďalej len "Občiansky zákonník")Podľa ust. § 630 Občianskeho zákonníka: "Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia sa darca môže domáhať vrátenia daru voči obdarovanému, len za splnenia zákonom stanovených podmienok a to, že sa obdarovaný správa k darcovi, alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy. Obdarovaný podľa konštantnej judikatúry musí hrubo porušovať dobré mravy sústavne a v takej intenzite, ktorá presahuje obvyklú mieru.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.