Byty celkom: 27 157 inzerátov

Dedenie zo zákona


Dobrý deň, chcel som sa spýtať ohľadom dedenia. Manželka nadobudla byt pred uzatvorením manželskej zmluvy a ma dcéru z prvého manželstva. Momentálne nemáme spoločne dieťa tak sa chcem spýtať ako je to s dedením v prípade jej smrti.Už sme sa o tom s manželkou rozprávali len nebol čas kvôli pracovnej vyťaženosti ísť k právnikovi. Jedna sa hlavne o to akou formou by sa dedilo teda ak mam nárok na podiel s jej majetku a hlavne manželka sa chce vyhnúť tomu aby v prípade dedenia 1/2 dcére a 1/2 mne mal nárok jej ex manžel disponovať stou častou dcéry kedže je neplnoletá. Kedže nemáme spoločne dieťa ako som spomínal všetko po mne dedí v prípade mojej smrti manželka.Len nerád by som začínal nejak od nuly na staré kolena ja v prípade že by som musel vyplácať jej ex manželka ako poručníka ich spoločného dieťaťa. Zabudol som podotknúť že byt je zadlžení hypotékou na ktorú prispieva m.
Dobrý deň, problematiku dedenia upravuje zákon č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov (ďalej len "Občiansky zákonník").V zmysle ust. § 461 ods. 1 a 2 Občianskeho zákonníka: "(1) Dedí sa zo zákona, zo závetu alebo z oboch týchto dôvodov.(2) Ak nenadobudne dedičstvo dedič zo závetu, nastupujú namiesto neho dedičia zo zákona. Ak sa nadobudne zo závetu len časť dedičstva, nadobúdajú zvyšujúcu časť dedičia zo zákona."Podľa ust. § 473 ods. 1 Občianskeho zákonníka:"V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom."v spojení s ust. § 479 Občianskeho zákonníka: "Maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Pokiaľ tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia v prípade smrti Vašej manželky a za predpokladu, že by sa dedilo podľa zákona, by ste nehnuteľnosť zdedili Vy a dcéra Vašej manželky, každý rovným dielom. Podľa ust. § 27 ods. 1 Občianskeho zákonníka: "Kto je zákonným zástupcom maloletého dieťaťa, upravuje Zákon o rodine."Podľa ust. § 31 zákona č. 36/2005 Z.z. o rodine a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov:"(1) Rodičia zastupujú maloleté dieťa pri právnych úkonoch, na ktoré nie je spôsobilé.(2) Žiadny z rodičov nemôže zastupovať svoje maloleté dieťa, ak ide o právne úkony, pri ktorých by mohlo dôjsť k rozporu záujmov medzi rodičmi a maloletým dieťaťom alebo medzi maloletými deťmi zastúpenými tým istým rodičom navzájom; v takom prípade súd ustanoví maloletému dieťaťu opatrovníka, ktorý ho bude v konaní alebo pri určitom právnom úkone zastupovať (ďalej len „kolízny opatrovník").(3) Kolízneho opatrovníka súd ustanoví aj v prípadoch, ak maloleté dieťa nemá zákonného zástupcu alebo ak zákonný zástupca nemôže z vážneho dôvodu maloleté dieťa v konaní alebo pri určitom právnom úkone zastupovať.(4) Na ustanovenie kolízneho opatrovníka sa primerane použijú ustanovenia § 60 a 61. Funkcia kolízneho opatrovníka zaniká ukončením konania alebo vykonaním právneho úkonu, na ktorého účely bol ustanovený."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia,zákonný zástupcom dieťaťa sú jeho rodičia. V prípade kolízie záujmov zákonného zástupcu a maloletého, súd ustanovený maloletému opatrovníka, ktorý bude maloletého v konaní zastupovať.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.