Byty celkom: 26 870 inzerátov

Platnosť právneho úkonu urobeného v omyle


Dobrý večer, potrebujem radu. Babka s dedkom za života darovali pozemok vnukovi, až po dedkovej smrti (pri pozostálosti) babka zistila že ich obdarovaný vnuk podviedol - uviedol do omylu a miesto darovacej zmluvy im podstrčil na podpis kúpno predajnú zmluvu. Starý rodičia vnukovi dôverovali, nikdy ich nenapadlo že by bol niečoho podobného schopný preto nečítali a podpísali. Potrebovali by sme poradiť ako v danej veci konať, na koho sa obrátiť. Babka ma neskutočný záujem túto ,,krivdu,,uviesť na správnu mieru. Ďakujem za každú radu
Dobrý deň podľa ust. § 49a zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "Právny úkon je neplatný, ak ho konajúca osoba urobila v omyle vychádzajúcom zo skutočnosti, ktorá je pre jeho uskutočnenie rozhodujúca, a osoba, ktorej bol právny úkon určený, tento omyl vyvolala alebo o ňom musela vedieť. Právny úkon je takisto neplatný, ak omyl táto osoba vyvolala úmyselne. Omyl v pohnútke nerobí právny úkon neplatným."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia je právny úkon urobený v omyle vychádzajúcom zo skutočnosti, ktorá je pre jeho uskutočnenie rozhodujúca, a osoba, ktorej bol právny úkon určený, tento omyl vyvolala, alebo o ňom musela vedieť, neplatný. V prípade žaloby na príslušnom súde budete musieť uniesť dôkazné bremeno a preukázať, že právny úkon bol urobený v omyle, a že vnuk o tomto omyle vedel, alebo o ňom musel vedieť. Ďalej je potrebné uviesť, žekeďže právny úkon bol urobený v písomnej forme, každý z jeho účastníkov sa mal možnosť oboznámiť sa s jeho písomným obsahom.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.