Byty celkom: 26 892 inzerátov

Zriadenie vecného bremena


Dobrý deň, prosím Vás o radu. Pred pár rokmi som od svojej mamy dostala formou darovacej zmluvy byt, v ktorom mala doživotné právo užívania, to znamená byt s vecným bremenom. O nejaký čas sme chceli byt predať a kúpiť väčší, realitná kancelária nám našla kupcov, vybavila zrušenie vecného bremena - doživotné právo mojej mamy, ale k predaju bytu nedošlo.. Moja otázka na Vás znie, poraďte mi, prosím Vás, ako mám postupovať a čo mám urobiť, aby sme obnovili vznik vecného bremena na daný byt. Potrebujem uzavrieť s mojou mamou zmluvu o užívaní bytu, spísať žiadosť o vklad a odniesť toto všetko na katastrálny odbor ? Pomôžte mi , buďte tak láskavý s formuláciou, srdečne ďakujem.
Dobrý deň, podľa ust. § 151o zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: "Vecné bremená vznikajú písomnou zmluvou, na základe závetu v spojení s výsledkami konania o dedičstve, schválenou dohodou dedičov, rozhodnutím príslušného orgánu alebo zo zákona. Právo zodpovedajúce vecnému bremenu možno nadobudnúť tiež výkonom práva (vydržaním); ustanovenia § 134 tu platia obdobne. Na nadobudnutie práva zodpovedajúceho vecným bremenám je potrebný vklad do katastra nehnuteľností."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia na zriadenie vecného bremena je potrebná zmluva o zriadení vecného bremena a návrh na vklad vecného bremena do katastra nehnuteľností a uhradiť správny poplatok.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.