Byty celkom: 26 889 inzerátov

Vysporiadanie majetku


dobri den.u nas je taki problem...ked sme sa s manzelom brali tak sme nic nemali....začali sme stavat dom na svokrovcoch podzemku s tim ze ked bude postaveny tak sa vsetko prepise na nas....dom sa dostaval skolaudoval ale vsetko bolo este robene v ich mene....teeaz prislo k pepisu a onitodali darovacou zmluvou oba na manzela.....i dom i poszemok kde je dom postaveny....na zmluve je napisana tarcha ze tu mozu dozit a tak dalej a ze su bezpodielovimy spolublastnikmy....čo to blastne znamena,kto je terazajitel....iba manzel?anked aa nahodou rozvedieme alebo sa mu daco stane....komu ostane jwho majetok?mame este dv deti...maju este saki marok na dom jeho rosicia cize darcovia?dakujem.....
Dobrý deň, vlastníkom nehnuteľnosti je osoba, ktorá bola zapísaná do katastra nehnuteľnosti. V prípade, ak je tam uvedený iba Váš manžel, ktorý nadobudol danú nehnuteľnosť darovaním od svojich rodičov, tak je výlučným vlastníkom nehnuteľnosti, keďže podľa ust. § 143 zákna č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov (ďalej len "Občiansky zákonník"): "V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka." Veci získané darom nespadajú do bezpodielové spoluvlastníctva manželov a v prípade rozvodu nebudú predmetom vyporiadania bezpodielového spoluvlastníctva manželov. V prípade, ak by došlo k smrti Vášho manžela a nezanechal by závet, dedilo by sa zo zákona. Podľa ust. § 473 Občianskeho zákonníka:"(1) V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.(2) Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomci."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia, v prípade smrti Vášho manžela by ste dedili Vy a deti Vášho manžela. Vaši svokrovci v súčasnej dobe, by nemali mať žiadny vlastnícky nárok k nehnuteľnostiam, keďže ich previedli formou darovacej zmluvy. Na základe informácii, ktoré uvádzate je však zrejmé, že v ich prospech bolo k danej nehnuteľnosti zriadené vecné bremeno spočívajúce v práve doživotného bývania a užívania danej nehnuteľnosti.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.