Byty celkom: 26 854 inzerátov

Postup pri prevode vlastníckeho práva formou darovacej zmluvy


Dobrý deň sme štyria súrodenci.Po našej matke, ktorá zomrela sme zdedili byt. Matka bola rozvedená a bola jediným vlastníkom bytu. Jeden zo súrodencov chce darovať svoj štvrtinový podiel jednému z ostatných súrodencov.Prosím o oznámenie postupu pri darovaní a či je možné aby mu zostala adresa v tomto byte i keď byt neobýva asi 2-3 roky a túla sa. Momentálne býva v noclahárni a nemá záujem udržiavať styk s ostatnými súrodencami. Ďakujem
Dobrý deň, na prevod vlastníckeho práva formou darovacej zmluvy, je potrebné vyhotoviť darovaciu zmluvu, návrh na vklad do katastra nehnuteľností a uhradiť správny poplatok vo výške 66,- EUR. Podľa ust. § 3 ods. 8 zákona č. 253/1998 Z.z. o hlásení pobytu občanov Slovenskej republiky a registri obyvateľov Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov: "Občan je povinný pri hlásení trvalého pobytu predložiťa) platný občiansky preukaz alebo potvrdenie o občianskom preukaze; ak ide o dieťa do 18 rokov, predkladá jeho zákonný zástupca rodný list tohto dieťaťa vydaný orgánmi Slovenskej republiky,b) platný cestovný doklad Slovenskej republiky alebo osvedčenie o štátnom občianstve Slovenskej republiky, ak nemá občiansky preukaz alebo potvrdenie o občianskom preukaze,c) doklad o vlastníctve alebo spoluvlastníctve budovy alebo jej časti podľa odseku 2 vydaný podľa osobitného právneho predpisu,d) písomné potvrdenie o súhlase s prihlásením občana na trvalý pobyt s osvedčeným podpisom vlastníka alebo všetkých spoluvlastníkov budovy alebo jej časti s údajmi podľa § 4 ods. 6 písm. b); toto potvrdenie sa nevyžaduje, ak1. ide o prihlásenie vlastníka alebo spoluvlastníka,2. ide o prihlásenie občana, ktorý má zriadené vecné bremeno doživotného užívania nehnuteľnosti,3. ide o prihlásenie manžela alebo nezaopatreného dieťaťa vlastníka alebo4. vlastník alebo všetci spoluvlastníci budovy alebo jej časti potvrdia svojím podpisom na prihlasovacom lístku na trvalý pobyt súhlas s prihlásením občana na trvalý pobyt pred zamestnancom ohlasovne."V zmysle vyššie uvedeného ustanovenia so zriadením trvalého pobytu pre Vášho brata, potom ako daruje svoj spoluvlastnícky podiel na uvedenom byte, budú musieť súhlasiť všetci podieloví spoluvlastníci daného bytu. Pokiaľ však je podielovým spoluvlastníkom predmetnej nehnuteľnosti, súhlas nepotrebuje.

Nenašli ste odpoveď akú potrebujete? Pýtajte sa!

V právnej poradni Vám poradíme a odpovieme na otázky týkajúce sa problematiky vlastníctva, predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností. Právna poradňa neposkytuje konkrétne právne služby, rieši problémy obecne.

Odpovede na otázky v rámci právnej poradne zabezpečuje advokátska kancelária Legality, s.r.o.

Najnovšie odpovede
Užitočné linky
Kataster portál

Portál umožňujúci prístup k údajom katastra nehnuteľností bez nutnosti návštevy príslušnej správy katastra.

Štátny fond rozvoja bývania

Stránka ústredného orgánu štátnej správy pre geodéziu, kartografiu a kataster nehnuteľností.

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Info o poskytovaní štátnej podpory rozvoja bývania z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.